WPK:n talon historiaa


Huittisten VPK perustettiin vuonna 1884. Oma talo hankittiin 1904 kauppias Wihtori Hellmanilta 3000 markan kauppahinnalla. Oman talon hankkiminen sekä sen laajentaminen, kalustaminen ja kunnostaminen vaativat suuria ponnisteluja VPK-yhdistykseltä. Varoja toimintaan hankittiin keräyksillä ja suurilla arpajaisilla, mutta pääosin työt tehtiin talkoilla.


WPK:n talo on kokenut historiansa aikana monia muutoksia. Alkuun talo oli ”kaksipäätyinen”, mutta vuonna 1933 tehtiin päätös, jolla talo muutettiin nykyiseen muotoonsa ”nelipäätyiseksi”. Myös Juhlasali on muuttanut muotoaan useampaankin kertaan. Heti talon oston jälkeen juhlasalin joenpuoleista seinää päätettiinkin siirtää ”kuusi sylttää kohti rantaa”. Huonejärjestystäkin on muutettu ja mm. eteisen päälle rakennettu tiloja. Aikoinaan juhlasalia ja näyttämöä on käytetty myös paloletkujen kuivauspaikkana.


Aikojen kuluessa WPK:n talossa on ollut monia vuokralaisia VPK-toiminnan ohessa. Talo palveli monenlaisia tarpeita. Voidaan sanoa, että WPK:n talo on ollut todellinen monitoimitalo. Pitkäaikaisin vuokralainen oli Huittisten Työväenyhdistys ry. Myös Huittisten Nuorisoseura ry viipyi talossa pitkään vuokralaisena. Lyhyempiaikaisia vuokralaisia oli mm. kunnan kiertokoulu ja sekä punakaarti että suojeluskunta. WPK:n talo toimi ajoittain myös kunnantalona ja sotilasmajoitukseenkin taloa on käytetty. Myöhemmin talossa on toiminut pienoisröntgen ja tietysti elokuvateatteri. Elokuvia talossa alettiin ensimmäisen kerran näyttää jo 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Vuonna 1961 tehtiin elokuvien näyttämisestä sopimus Pauli Siltasen kanssa. Siltasten toimesta elokuvien näyttäminen jatkui aina vuoden 2008 syksyyn asti.


Elokuvien lisäksi WPK:n talolla on nähty myös lukuisia näytelmiä. VPK:n teatteriharrastus on ollut vireää heti talon hankkimisesta alkaen. Kulta-aikaansa teatteritoiminta eli sodan jälkeen. Näytelmien harjoittelu ja esittäminen oli mieluinen harrastus ja siitä saatiin myös varoja talon ylläpitoon ja muuhun toimintaan. Kulttuuria harjoitettiin myös piano- ja torvisoiton muodossa, voimistellen sekä lukusalia pitämällä.


Huittisten WPK:n talo on tärkeä osa huittislaista ja huittislaisten historiaa. Talo on tottunut keräämään ihmisiä yhteen jakamaan ihmiselämän ilot ja surut. Ravintola Wanha WPK haluaa jatkaa talon perinteitä ihmisten kokoontumispaikkana tarjoten historialliset puitteet yhdessäoloon hyvän ruuan äärellä.


Lähde: Tapani Mikola 100-vuotias Huittisten V.P.K.